ORDIN ADMINISTRATIE PUBLICA 4317/2020
ORDIN ADMINISTRATIE PUBLICA 4317/2020
|
Vigoare |
Emitent: Ministerul Educatiei si Cercetarii Domenii: Educatie nationala
|
M.O. 442/2020
|
Ordin pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei nationale, interimar, nr. 4.948/2019 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021
|
M.Of.Nr.442 din 26 mai 2020 Sursa Act:Monitorul Oficial
ORDIN Nr.4317
pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului educatiei nationale,
interimar, nr. 4.948/2019 privind organizarea si desfasurarea admiterii
in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021
Avand in vedere:
– prevederile art. 76 alin. (4), art. 94 alin. (2) lit. e) si ale art. 361 alin. (3) lit. d) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
– prevederile art. 42 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;
– prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor);
– prevederile Ordinului ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3.753/2011 privind aprobarea unor masuri tranzitorii in sistemul national de invatamant, cu modificarile ulterioare;
– prevederile art. 1 pct. 6 lit. p) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 5/2020,in temeiul prevederilor art. 15 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 24/2020 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii,
ministrul educatiei si cercetarii emite prezentul ordin.
Art. I. -Ordinul ministrului educatiei nationale, interimar, nr. 4.948/2019 privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 730 din 5 septembrie 2019, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alineatele (51) si (52), cu urmatorul cuprins:
(51) In procesul de admitere in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, sedintele/actiunile de instruire cu parintii si elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere si a planului de scolarizare, precum si cele pentru completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora pot fi realizate in unitatea de invatamant sau prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferinta on-line etc.). Dirigintii claselor a VIII-a au obligatia de a informa si a oferi consultanta absolventilor clasei a VIII-a si parintilor/reprezentantilor legali ai acestora pe parcursul derularii acestor actiuni.
(52) Admiterea candidatilor pe locurile speciale pentru romi se face computerizat, intr-o sesiune distincta, desfasurata conform Calendarului admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, prevazut in anexa nr. 1.
2. La articolul 2, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(11) Depunerea dosarelor de inscriere la unitatile de invatamant liceal la care au fost admisi candidatii se realizeaza in perioada prevazuta in Calendarul admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021. La depunerea dosarului de inscriere, cartea de identitate (daca este cazul) si certificatul de nastere se depun in copie certificata in conformitate cu originalul de catre angajatul unitatii de invatamant investit cu astfel de competente. Pentru realizarea unei planificari privind accesul persoanelor in unitatea de invatamant, in scopul depunerii dosarului de inscriere, parintele/reprezentantul legal trebuie sa exprime intentia de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, in prima zi prevazuta in calendar pentru aceasta etapa. Depunerea dosarelor se poate realiza si prin posta, cu confirmare de primire, sau prin e-mail, documente scanate. In cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin posta, cartea de identitate si certificatul de nastere se depun in copie. Candidatilor care au transmis dosarele de inscriere prin posta sau e-mail li se va comunica, telefonic sau prin e-mail, situatia inscrierii. In cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin posta, candidatii/parintii/reprezentantii legali ai acestora au obligatia de a prezenta in format fizic, in original sau in copie certificata in conformitate cu originalul, documentele care au stat la baza inscrierii in invatamantul liceal, in termen de maximum doua saptamani de la inceperea cursurilor. Prezentarea de inscrisuri false se pedepseste conform legii si atrage pierderea locului obtinut prin frauda.
3. La articolul 2, alineatul (131) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(131) Repartizarea absolventilor clasei a VIII-a mentionati la alin. (121) se realizeaza de catre comisia judeteana de admitere/a municipiului Bucuresti, dupa repartizarea candidatilor care au sustinut evaluarea nationala, in ordinea descrescatoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de catre comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti, publicata pe site-ul inspectoratului scolar si comunicata unitatilor de invatamant.
4. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 3. -(1) Probele de aptitudini organizate pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in liceele vocationale se desfasoara in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare si structura probelor de aptitudini pentru admiterea in liceele vocationale, prevazuta in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentul ordin.
(2) La profilurile artistic, sportiv, teologic si pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. Calculul mediei finale de admitere pentru acesti candidati se face in conformitate cu prevederile pct. II din anexa nr. 2.
(3) La profilurile pedagogic si militar, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins.
(4) In cazul in care, dupa comunicarea rezultatelor la liceele/clasele la care s-au sustinut probe de aptitudini, exista candidati admisi care declara, in scris, ca renunta la locul obtinut pentru a participa la etapa de repartizare computerizata, pe locurile eliberate de acestia pot fi admisi alti candidati care au sustinut proba respectiva de aptitudini, in ordinea rezultatelor obtinute la aceasta proba.
(5) Rezultatele obtinute de candidati la probele de aptitudini si la probele de limba moderna sau materna sunt recunoscute in orice judet sau in municipiul Bucuresti in care acestia opteaza sa se inscrie pentru repartizarea computerizata, indiferent de judetul sau sectorul din municipiul Bucuresti in care candidatii au sustinut probele respective.
5. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 4. -(1) Candidatii care participa la admiterea in colegiile nationale militare ale Ministerului Apararii Nationale sunt recrutati, pe parcursul anului scolar 2019-2020, de birourile/oficiile de informare-recrutare judetene/de sector al municipiului Bucuresti si participa la activitatea de selectie organizata in centrele zonale de selectie si orientare ale Ministerului Apararii Nationale, conform calendarului admiterii in colegiile nationale militare stabilit prin reglementari proprii ale Ministerului Apararii Nationale.
(2) La profilul militar, calificativul admis sau respins prin care se apreciaza proba de aptitudini reprezinta rezultatul selectiei organizate in centrele zonale de selectie si orientare ale Ministerului Apararii Nationale.
(3) Calculul mediei de admitere pentru candidatii care au obtinut calificativul admis la aprecierea probelor de aptitudini se face in conformitate cu prevederile pct. I din anexa nr. 2.
(4) Pot participa la admiterea in invatamantul preuniversitar liceal militar doar candidatii care au obtinut minimum media de admitere 6 (sase).
(5) Candidatii care participa la admiterea in invatamantul preuniversitar liceal militar sunt ierarhizati si repartizati computerizat, in limita cifrei de scolarizare aprobate pentru fiecare colegiu national militar, in ordine strict descrescatoare a mediei de admitere si pe baza optiunilor din fisa de inscriere specifica.
(6) In cazul in care, dupa comunicarea rezultatelor la colegiile nationale militare, exista candidati admisi care declara, in scris, ca renunta la locul obtinut, pe locurile eliberate de acestia pot fi admisi alti candidati care au promovat proba de aptitudini, in ordinea strict descrescatoare a mediei de admitere si in functie de optiunile exprimate in fisa de inscriere, conform reglementarilor proprii ale Ministerului Apararii Nationale.
6. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 41, cu urmatorul cuprins:
Art. 41. -Proba de verificare a cunostintelor de limba materna, pentru candidatii care nu au studiat in gimnaziu in limba materna respectiva, pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in liceele care organizeaza clase cu predare in limbile minoritatilor nationale se organizeaza in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a probei de verificare a cunostintelor de limba materna, pentru candidatii care nu au studiat in gimnaziu in limba respectiva, pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in liceele care organizeaza clase cu predare in limbile minoritatilor nationale, prevazuta la pct. I din anexa nr. 4, care face parte integranta din prezentul ordin.
7. La articolul 5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 5. -(1) Proba de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala se organizeaza in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare si structura probei de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala, prevazuta la pct. II din anexa nr. 4.
8. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 6. -(1) Candidatii care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna si au sustinut evaluarea nationala la limba si literatura materna respectiva pot opta pentru stabilirea mediei la evaluarea nationala fara a lua in calcul rezultatul la proba de limba si literatura materna. In acest sens, parintii sau reprezentantii legali ai acestor candidati completeaza o declaratie, conform modelului prevazut in anexa nr. 5, care face parte integranta din prezentul ordin, semnata de parinte sau reprezentatul legal si de candidat, care insoteste fisa de inscriere in vederea repartizarii computerizate si se depune la secretariatul unitatii de invatamant de provenienta in perioada prevazuta de calendar. Acesti candidati, care au optat pentru stabilirea mediei la evaluarea nationala fara a lua in calcul rezultatul la proba de limba si literatura materna, nu pot fi repartizati computerizat in invatamantul liceal sau profesional in clase cu predare in limbile minoritatilor nationale.
9. Dupa articolul 6 se introduc doua noi articole, articolele 61 si 62, cu urmatorul cuprins:
Art. 61. -Comisiile de inscriere din unitatile de invatamant gimnazial indeplinesc si atributii legate de stabilirea rezultatelor la probele de aptitudini organizate pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in liceele vocationale, respectiv la proba de verificare a cunostintelor de limba moderna pentru admiterea in anul scolar 2020-2021 in clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulatie internationala, precum si atributii privind completarea, semnarea si stampilarea anexelor la fisele de inscriere si incarcarea informatiilor in aplicatia informatica, conform prevederilor cuprinse in anexele nr. 3 si 4 la prezentul ordin si procedurilor elaborate de Comisia Nationala de Admitere.
Art. 62. -Probele de aptitudini si proba de verificare a cunostintelor de limba materna, pentru candidatii care nu au studiat in gimnaziu limba materna respectiva, care, conform prevederilor anexei nr. 4, se sustin on-line, pot fi sustinute fie la domiciliul candidatului, daca acesta dispune de mijloacele electronice necesare sau cu ajutorul mijloacelor electronice puse la dispozitia candidatului de catre unitatea de invatamant, la cererea acestuia, daca acesta nu dispune de mijloacele electronice necesare, fie la unitatea de invatamant din care provine candidatul sau la domiciliu.
10. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu urmatorul cuprins:
Art. 71. -(1) Pentru absolventii clasei a VIII-a din seria curenta si din seriile anterioare, internati in spital sau aflati in izolare, in contextul epidemiologic de infectare cu virusul SARSCoV-2 si care, din aceasta cauza, nu pot depune documentele necesare inscrierii si participarii la etapele de admitere prevazute in Calendarul admiterii pentru invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, precum si dosarul de inscriere la unitatea de invatamant liceal la care au fost admisi/repartizati computerizat, transmiterea si completarea documentelor se fac prin mijloace electronice. In aceasta situatie, parintele/reprezentantul legal transmite unitatii de invatamant si o declaratie-tip pe propria raspundere, prevazuta in anexa nr. 6, care face parte integranta din prezentul ordin, cu privire la veridicitatea informatiilor introduse in fisa de inscriere si in celelalte documente transmise.
(2) La sustinerea on-line a probelor de aptitudini, pentru specializarile care prevad acest tip de probe, respectiv a probei de verificare a cunostintelor de limba materna, de catre absolventii prevazuti la alin. (1), se aplica in mod corespunzator si prevederile procedurii speciale elaborate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii pentru sustinerea examenelor nationale in conditii de izolare.
(3) In situatia in care candidatul nu dispune de mijloacele electronice necesare desfasurarii activitatilor prevazute la alin. (1) si (2), acestea sunt asigurate de catre unitatea de invatamant din care provine candidatul.
(4) Situatia exceptionala mentionata la alin. (1) trebuie sa fie confirmata de catre directia de sanatate publica din judetul/municipiul Bucuresti in care candidatul se afla in spital sau in izolare.
11. Anexele nr. 1, 2 si 3 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 si 3*), care fac parte integranta din prezentul ordin.
12. Dupa anexa nr. 3 se introduc trei noi anexe, anexele nr. 4, 5 si 6*), care fac parte integranta din prezentul ordin.
_____
*) Anexele nr. 1-6 se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 442 bis, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial“, Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.
Art. II. -
Comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti, comisiile de inscriere din unitatile de invatamant gimnazial, comisiile din centrele zonale si din centrele speciale de inscriere si comisiile de admitere din unitatile de invatamant liceal au obligatia aplicarii intocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securitatii sanitare a elevilor si a intregului personal implicat in desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021, prevazute in ordinele comune emise de ministrul educatiei si cercetarii si ministrul sanatatii pentru stabilirea unor masuri de prevenire si combatere a imbolnavirilor cu SARS–CoV-2 in unitatile/institutiile de invatamant, precum si a celor comunicate de catre Comisia Nationala de Admitere.
Art. III. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, orice alte prevederi contrare privind organizarea si desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020-2021 se abroga.
Art. IV. -Directia generala invatamant preuniversitar, Directia generala minoritati si relatia cu Parlamentul, Directia generala infrastructura, inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti si unitatile de invatamant duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. V. -Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul educatiei si cercetarii,
Cristina Monica Anisie
Bucuresti, 21 mai 2020.
Nr. 4.317.