header3


          Sfârșitul anului școlar 2021- 2022 ne oferă nouă, cadrelor didactice, slujitorii școlii, să participăm, cu mare bucurie, la un moment emoționant în cadrul Liceului Tehnologic nr 1 Sărmășag, aria curriculară „Om și societate”, catedra Istorie-Filozofie.

          Evenimentul este marcat prin decizia distinsului și apreciatului nostru coleg și prieten, prof. Horvath Iosif, de „a pune punct” în mod oficial și instituțional unei cariere didactice impresionante, de patru decenii: 1982-2022.

          Știm că domnul profesor are o vârstă frumoasă care îi dă energia, elanul și entuziasmul de a-și continua activitatea didactică cu aceeași pasiune, dăruire și profesionalism ca și până acum.

Stimați colegi, am convingerea că domnul coleg și prieten va răspunde „prezent” și de acum înainte ori de câte ori va fi solicitat.

          În viața mea profesională am avut norocul să-l am printre colegi și pe domnul Horvath Iosif timp de 28 de ani, perioadă ce mi-a permis să-mi fac o imagine asupra personalității distinsului nostru profesor.

          Pot să afirm, fără teama de a greși, că a fost și rămâne, un profesor cu vocație, cu har, un om care și-a respectat și onorat profesia pe care și-a ales-o din convingere, cu dăruire, pasiune și responsabilitate, învățându-i pe elevi să iubească istoria și să și-o asume într-o manieră modernă.

          Prin ani, am descoperit un profesor inteligent, harnic, vizionar, modest, cu un caracter frumos, care și-a câștigat simpatia, prietenia, prețuirea și admirația elevilor, a părinților și a colegilor.

Domnul profesor Horvath și-a ales cele mai frumoase valori ale Universului, nealterabile în timp: cinstea, corectitudinea, dreptatea, bunătatea, dăruirea, altruismul, cultivate cu multă dragoste și tact pedagogic în rândul elevilor și a celor din jur.

          I-a învățat pe elevi să fie buni la școală, la facultate, în viața de familie, în societate, la locul de muncă, cum să trăiască frumos pe cărările vieții pentru a fi fericiți.

          Colegul nostru drag are marele avantaj de a fi beneficiarul unei educații alese primite în familie și, pe cale de consecință, pentru Domnia Sa, dragostea și respectul față de oameni nu se reduc la câteva sentimente, ci reprezintă o alegere de viață.

          Acest frumos și unic moment din viața profesională a domnului profesor Horvath ne invită la meditație și ne dă dreptul să privim cu ani și ani în urmă, cu multă nostalgie.

          Din documentele de arhivă, din presa vremii, am aflat că, încă din frumoșii ani de studenție, în spațiul sacru al Complexului studențesc Hașdeu din Cluj-Napoca a început o prietenie durabilă între studentul de la Istorie, Horvath Iosif, și studenta de la Medicina, Seress Klára Katalin, care s-a transformat într-o frumoasă poveste de dragoste. Colegul nostru a avut șansa vieții de a fi alesul inimii studentei de la Medicină. Ceea ce este și mai important e că această admirabilă poveste de viață continuă.

          Domnul Horvath Iosif, profesor de succes, a avut-o întotdeauna alături pe soția căreia i-a împărtășit cu mult drag și sinceritate frământările, succesul și unele eventuale neîmpliniri din viața școlii.

Transmit stimatei doamne doctor Seress Klára Katalin, soția domnului profesor, că noi, colegii, ne mândrim și ne vom lăuda mereu cu soțul dumneavoastră.

Personal, vă multumesc încă o dată și pe această cale pentru grija deosebită pe care ați avut-o privind sănătatea fiicei mele în învățământul primar.

Cu respect, vă rugăm să primiți felicitările și prețuirea noastră pentru realizările profesionale. Doamna doctor Seress Klára Katalin este premiată de Colegiul Medicilor de Familie din Ungaria cu două distincții: un Premiu pentru carieră și un Premiu pentru activitățile desfășurate pentru sănătatea comunității.

Domnul profesor Horvath Iosif lasă Liceului din Sărmășag o bogată moștenire cultural-istorică pe care sunt sigur că tinerii noștri colegi de catedră o vor duce mai departe.

Dragul nostru coleg, în viitor o să te prindă cel puțin două doruri: de elevii pe care i-ai iubit, educat și instruit și de colectivul de cadre didactice a liceului care te-a  admirat și prețuit. Mai presus de toate, ai conștiința și mulțumirea că ți-ai făcut datoria pentru care ai toată considerația, aprecierea și respectul nostru.

Anii au trecut, nu se mai întorc, iar în cei care vin îți doresc să ai parte de multe bucurii, speranțe împlinite, satisfacții în familie, în societate și sănătate deplină.

Îți mulțumesc pentru colegialitate, pentru colaborare, pentru prietenie și pentru toate la un loc – Prietenia Noastră merge mai departe.

 

    „La mulți ani”, dragul nostru coleg, profesor Horvath Iosif

prof. Nicolae Ciocian

Cluj-Napoca, 07.06.2022